РЈ “Градско зеленило”… јуче, данас, сутра…


ОДГОВОР НА ПИТАЊА НАШИХ КОМШИЈА

У нашем лепом граду Краљеву, између две реке постоји много зелених зона:

  • Паркови
  • Скверови
  • Блоковско зеленило
  • Зелени појаси дуж саобраћајница
  • Обале и шеталишне зоне

 

Градско зеленило одржава и улепшава ове зелене зоне, а у складу са усвојеним годишњим програмом рада.

Ми одржавамо на свим јавним зеленим површинама :

  • Травњаке
  • Дрвореде
  • Живу ограду
  • Зелене масиве
  • Ружичњаке и
  • Цветне површине

 

Шта тренутно радимо ?

Ближи се јесен, па у складу са новим временским условима планира се нова динамика радова.

Травњаци се припремају за зиму. Обавља се још једно кошење и уклањање покошене траве.

Цветњаци се окопавају и заливају све до нове јесење садње цвећа. Још увек се обављају радови у ружичњацима – уклањају прецветали цветови и фолијарно се прихрањују и штите од штеточина и болести.

Жбуње и масиви , жива ограда се орезује и формира у правилне облике, па тако добија чврстину да издржи предстојеће зимске услове и снег.

Шта смо урадили у предходом периоду ?

Од почетка 2018. уклањали смо снег са улица. Орезивали смо дрвеће у дрворедима и блоковима, секли суво дрвеће. Очистили смо травњаке од преосталог лишћа и припремили их за кошење. Наставили смо даље одржавање травњака кошењем. Свакодневно смо чистили отпад са зелених површина. Припремили смо руже за цветање. Када се завршила сезона цветања јесењег цвећа, у мају почели смо са припремом за садњу новог – пролећног цвећа (винка, кадифица, бегонија, лепи Јова) на трговима и скверовима.  Одржавали смо у наредним месцима цвеће и руже.  Орезивали смо масиве и живу ограду. Уклањали смо дивље депоније са зелених површина и органски и неоргански отпад са травњака. Уредили смо косине, прилазе и улазе у град и дуж саобраћајница. Уредили смо и одржавали паркове чисте како би посетиоци могли да уживају у њиховој лепоти. Променили смо пољомљене клупе и офарбали постојеће. Уклонили смо све што је сметало и ружило зелене површине, а по решењима комуналних инспектора … и још  много тога што се може приказати у хектарима и километрима.

Шта планирамо ?

Већ је речено шта смо све урадили, али посао се још не завршава.

Јесен је време припреме за зиму , а поред тога и јесење садње цвећа како би у рано пролеће наш град заблистао.

Планирана је садња јесењег цвећа – виоле или дан и ноћ, веселих боја и цветних главица. Између њих засадићемо лале како би рано, одмах  после снега видели и осетили „дах пролећа“.

У овој години уклоњена су  сува и оболела стабла дрвећа па се зато планира садња новог. Планиране врсте дрвећа даће нову слику зеленим површинама својим обликом крошње, бојом листова и цветова. Попунићемо визуре другог спрата жбунастим врстама, обновићемо ружичњаке.

У јесен када опадне лишће са дрвећа, сакупићемо га и тако припремити травњаке за нову сезону.

Орезаћемо велико дрвеће како би добили прозрачност крошњи посебно у блоковима да светлост допре до  станова. Орезаћемо и дрвореде да би имали што лепшу крошњу.

На крају када се све припреме за предстојећу зиму заврше украсићемо градске тргове и улице за Новогодишње и Божићне празнике .

 

Шта је још наш посао ?

Наш посао је и да чувамо природу, да нашим радом помогнемо биљкама да живе и расту како би нове генерације живеле у здравој средини, а мало старији уживали у мирису цветова и лепоти зеленила на некој од клупа у парку.

Ми смо у служби природе и грађана .

На обострано задовољство,

С поштовањем

Радна јединица “Градско зеленило”

ШТА ТРЕНУТНО РАДИМО? – Започели смо јесење улепшавање града. У току је замена сезонског цвећа на цветним површинама, трговима, скверовима и у парковима. Пролећни расад винке, тагетес, бегонија мења се новом врстом виола која је отпорна на мразеве, цвета и испод снега, а у рано пролеће даје максимум уцветалих „главица“. Наш град ће засијати за Краљевдан ( дан града ) у много боја – жута, бела, плава, црвена. Цветне површине добиће нов изглед и бити пипремљене за пун цват у рано пролеће.

Осим припреме цветних површина и садње цвећа, редовно чистимо и одржавамо све травне површине од свих врста отпада.

ШТА ПЛАНИРАМО У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ?  -Припремамо се и за јесењу садњу новог дрвећа и жбуња како би повећали зелени фонд парковских површина и дрвореда. Јесења садња је најбоља јер биљке пресађивање у овом периоду најлакше подносе.

Мали савет нашим суграђанима – обавите сваку садњу биљака у вашем врту на јесен и онда ћете у рано пролеће имати потпун ефекат облика и боја које природа даје, а одржавање се своди на минимум. Припрему леја за садњу јесењег цвећа обавити у октобру. Фрезерисање леје је неопходно или ручно прекопавање. Ако имате могућности додајте згорели стајњак или вештачко ђубриво у гранулама 20 :20 : 20 ( исти однос елемената ).

После фрезерисања и додавања ђубрива, леју формирати грабуљицом  да површински слој буде раван са ситном земљом. Биљке садити у редове на одстојању 25 цм једну од друге, ред од реда. Биљчице садити у нивоу кореновог врата, ни плитко, ни дубоко и руком земљу притиснути у зони кореновог врата близу биљке . Након садње залити лаганим млазом воде. Добро је извршити фолијарну прихрану ђубривом за раст лисне масе након седам дана, а након 14 дана за цветање. Истовремено, превентивно додати мешавину фунгицида и инсектицида.

Желимо вам најлепшу цветну башту.

IMG-7ea60b47f15eb01e9d91ec9f23fc2ea6-V

IMG-2c66e5a6d6589d3fabc384d40850ecb3-V

IMG-81af7e45f1d8af5ef1237b8d52cde435-V

IMG-10aac895f36de1dffaf15fbb5d803c31-V

IMG-ca72b482910f14bdfda7e084b76248ff-V

IMG-a3340908e58d57674990e79e2a9d41dc-V

IMG-88618731b720c3d61a08788e35b64767-V

IMG-9fddfcdaf97f82e70f395bc295a565ea-V